Mia Kettunen, valtiotieteiden maisteri, sosiaalityöntekijä päihdehuollossa.

Asiakkaani saattavat olla hyvin huonossa kunnossa. Syömättömiä ja itkuisia, paiseita kehossa ja vailla asuinpaikkaa. Tämän asiakkaan olin tavannut jo muutama kuukausi aiemmin. Ensi kontakti oli viesti vastaajassa: "Olen päihteidenkäyttäjä ja tarvitsen apua." Soitin asiakkaalle ja varasin ajan. Hän tuli maallisine omaisuuksineen ja kertoi tarinansa. Päihteitä lähes lapsesta. Rikoksia. Tuomioita. Kaaosta. Asiakas selvästi testasi: "Tässä olen. Vieläkö uskallatte tavata?" Aloimme nähdä lähes viikoittain. Hän myös soitti kuulumisistaan ja minä hänelle päin, jos ei kuulunut mitään. Hoidimme raha-asioita ja viranomaiskäyntejä. Lopulta hän alkoi olla lähes jokapäiväinen vieras. Kun ei ollut enää paikkaa minne mennä, tilanne huononi. Tuli sairaalareissuja, läheltä piti -tilanteita ja epätoivoista vetoamista tyyliin: "Olet ainoa toivoni!" Ulkona oli kylmä, asuntolassa ei kestänyt pää. Niin tapasimme jälleen ja sovimme, että asiakas lähtisi hoitoon. Paikka järjestyi, ja hän sai lääkitystä ja lepoa.
Parasta työssäni on mielekkyys, itsenäisyys ja elämänmakuisuus. Ja tietysti asiakkaat! Välillä on huonojakin päiviä, kun kaikki menee poskelleen, mutta jo seuraavana asiat voivat nitkahtaa eteenpäin.
Annan kaiken kokemukseni, tietoni, taitoni ja kykyni asiakkaan hyväksi. Aina sekään ei riitä, mutta asiakas läheisineen huomaa ja arvostaa, kun tekee työtään tosissaan. Tärkeitä ovat myös aineettomat hyödyt. Toivon herättäminen, kuunteleminen, ymmärtäminen, turva ja ihminen kenelle soittaa.
Epäkohtia ovat sosiaalityön liian vähäinen henkilöstömäärä sekä vaihtuvuus, psykiatrisen avo- ja laitoshoidon riittämättömyys, asuntojen ja inhimillisten asuinolojen puute. Näitä alueita kehittämällä ja henkilöstöä lisäämällä monen asiakkaan tilanne voisi ainakin osittain parantua.
Säädyllisempi palkka houkuttelisi päteviä työntekijöitä kuntiin, ja työntekijät saataisiin myös pidettyä pidempään. Vain pysyvien, pätevien ihmisten avulla saadaan muutoksia asiakkaiden elämään ja niitä säästöjä, joita kunnissa kaivataan!

>Etusivulle