Anne Juntti, sosiaalihuoltaja Tampereen yliopistosta. Uraan mahtuu 25 vuoden ajan sosiaalityön perustyötä ja kehittämistyötä paikallisesti sekä valtakunnallisesti. Tällä hetkellä olen vanhusten palvelukeskuksen johtajana. Aloitin lastensuojelussa ja päätän näillä näkymin vanhustyössä.

Meillä "ilotalossa", joksi työpaikkaani Palvelukeskus Ilolansaloa myös kutsutaan, hymyillään ja jopa nauretaan runsaasti. Huumori ei käytössä kulu, sen huomaa joka päivä.
Pysyvämmät hymyt syntyvät, kun työntekijä ja vanhus kohtaavat ihmisten aaltopituudella. On mukavaa syödä Lailan kanssa mansikkapuikkoa auringossa terassilla. Kumpi tarjoaa, ei ole tärkeää. Tärkeää on, että mieli kohenee ja taas jaksetaan. On mukavaa, kun Hilja vastaa aamunavauksessa, että korkeimmalle hyppäävä nisäkäs on lentoemäntä. Ja on mukavaa palata lomalta töihin, kun asukkaat hymyilevät lämpimästi meille vakituisille, tutuille ja turvallisille.
On upeaa saada tuottaa sitä todellista hyvinvointia.
Että saa olla luomassa uudenlaista asumispalvelua ja vanhuksille hyvää elämää. Ei saa unohtaa, että ihmisellä on elämänsä loppuun asti tarve olla rakastettu ja tarpeellinen.
Kunnioitamme ihmistä yksilönä.
Meillä ihminen säilyttää itsemääräämisoikeutensa elämänsä loppuun asti. Hän saa hallita elämäänsä, elää tottumustensa mukaan ja asua Ilolansalossa päiviensä loppuun, kuten kotona pitääkin olla.
Paras voimanlähde on usein työstä irtautuminen, mutta myös toimiminen oman ammatin ja alan eteen antaa voimaa. Siksi olen mukana Talentian, Suomen vanhusten turvakotiyhdistyksen/Suvannon sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton luottamustehtävissä.
Sosiaalityöstä pitää maksaa enemmän palkkaa yksinkertaisesti siksi, että saadaan eläkkeelle jäävien tilalle uusia työntekijöitä, myös nuoria ja miehiä. Vanhojen ihmisten hoitaminen on kapeutunut vanhusten sairauksiin puuttumiseksi, pelkästään terveydenhuolloksi. Sosiaalityö sivuutetaan liian usein, ei ole tarjolla palveluita esimerkiksi vanhusten parisuhteen hoitamiseen ja kriisityöhön.
Oikea hyvinvointivaltio panostaisi näihin asioihin moninkertaisesti.
Nyt vanhusten yksinäisyys ja itsemurhat ovat liian yleisiä.

>Etusivulle