Christina Lintamo, perheterapeutti. Socionom (Svenska kommunal och socialhögskolan) 1976. Kasvatus ja perheneuvoloiden erikoistumiskoulutus 89/90. Ylemmän erityistason perheterapiakoulutus 4v. 94/97 TYT. Lukuisia vuoden kestäviä koulutuksia esim. pariterapia, työnohjaus, NLP ja parhaillaan kognitiivinen terapia.

Asiakkainani käy paljon vanhempia, jotka kokevat lapsensa hankaliksi.
Usein lapselle ei ole uskallettu asettaa selkeitä rajoja ja rankaiseminen koetaan vaikeaksi. Ja niin lapsi on onnistunut ottamaan ylivallan. Tällöin käymme perheen kanssa yhdessä läpi, milloin ja minkälaiset rajat lapselle voi asettaa, ja rajojen asettamista harjoitellaan kotitehtävinä. Asiakkaani ovat erittäin tyytyväisiä, kun he huomaavat, että koko perheellä on paljon helpompi olla, kun lapsi tottelee ja tietää rajansa.
Parasta työssäni on, että asiakkaani yleensä todella haluavat tulla autetuiksi. Silloin työ on tuloksellisinta. Tuntuu hyvältä, kun koko perhe on tyytyväinen ja olemme yhdessä saaneet ongelman ratkaistua. Perheneuvolat ovat kuin sekatavarakauppa, jonne tullaan monen eri ongelman kanssa. Siksi tämä työ vaatii todella monipuolista osaamista ja tietopohjaa.
Suurin ongelma perheneuvoloissa on, että pätevää henkilökuntaa ja henkilökuntaa on ylipäätään liian vähän. Työtä joutuu tekemään liian usein liukuhihnalla, eikä ihmistyössä siitä koskaan seuraa hyvää.
Perheneuvoloihin kannattaa panostaa siitä yksinkertaisesta syystä, että tänne tulemisen kynnys on paljon matalampi kuin vaikka mielenterveystoimen lasten ja nuorten psykologille. Siksi me voimme auttaa jo orastavissa ongelmissa ja ennaltaehkäistä kriisien syntymistä. Ongelmien paisuminen on veronmaksajille aina kalliimpaa kuin niiden ehkäiseminen. Silti kunnat säästävät usein juuri perheneuvolapalveluissa. Suurin apu nykytilanteeseen olisi saada lisää pätevää henkilökuntaa. Myös perheneuvoloiden sosiaalityöntekijöiden palkkaus olisi saatava kuntoon. Useilla meistä on yliopistotutkinnon lisäksi itse maksettu pitkä erikoitumis- ja terapiakoulutus, jonka antama osaaminen tuottaa arvokasta tulosta yhteiskunnalle, mutta palkkanauhassa tämä ei juuri näy.

>Etusivulle