Leena Luoto, yhteiskuntatieteiden kandidaatti, tehnyt lastenvalvojan työtä 21 vuotta Helsingissä.

Kahden alle kouluikäisen tytön isä ottaa yhteyttä lastenvalvojaan.
Hän ei ole saanut tavata lapsiaan 1,5 kuukauteen. Miehen alkoholinkäytöstä johtuen äiti ei suostu. Äiti kertoi isän ja lasten suhteen olleen lämmin. Lastenvalvojalle, jolla oli sosiaalityöntekijä työparina, oli aika varattuna molemmille vanhemmille. Vain isä tuli. Lastenvalvoja varasi puhelimitse äidille ajan. Äiti perui. Lastenvalvoja varasi uuden ajan. Äiti perui senkin.
Keskustelua työparin kanssa ja kolmas aika.
Nyt äiti tuli. Myöhässä ja mukanaan uusi miehensä, joka epäili tapaamisten onnistumista. Sovittiin, että biologiset vanhemmat tulevat tekemään tapaamissopimuksen. Vain isä tuli. Teimme hänen kanssaan tapaamisehdotuksen kuuden kuukauden ajalle valvotussa paikassa. Äiti epäili mutta allekirjoitti. Työparini oli osan aikaa paikalla.
Isän ja lasten suhde saatiin säilymään, vaikka äiti ei nähnyt tapaamisia merkityksellisinä, halusi suojella lapsia pettymyksiltä ja toivoi uuden miehensä korvaavan biologisen isän. No, tapaamisista toteutui vain kaksi, kun isä alkoi taas juoda. Sitten hän hakeutui hoitoon. Puolen vuoden tauosta huolimatta lapset kaipasivat isäänsä, joka välitti heistä. Äitikin alkoi tosissaan miettiä luontevia tapaamisolosuhteita isän siskon luona. Työntekijöiden sitkeän työskentelyn kautta äiti löysi tavan tukea isän ja lasten suhdetta sukulaisen avulla. Isän siskon ansiosta lapset eivät kärsi, jos isä repsahtaa.
Jos olisin hoitanut tapausta yksin, se olisi päättynyt viimeistään siihen, kun äiti jätti toisen kerran tulematta.
Isän olisin ohjannut tuomioistuimeen. Parityöskentely auttaa selvittämään entistä vaikeampia erokriisejä. Näin autetaan eron keskellä eläviä lapsia ja vältetään oikeudenkäyntejä ja riitaantumisia sekä paljon kalliimmiksi tulevia terapia-, lääkäri- tai perheneuvolatapauksia.
Lastenvalvojia tarvitaan lisää, koska se ehkäisee ongelmien kärjistymistä.
Suurempi tekijämäärä antaa myös mahdollisuuden tehokkaaseen parityöskentelyyn. Näin työn laatu kasvaa, ja ammattitaito paranee pohtimalla työparin kanssa. Tässä työssä ei tavoitteena voi olla mahdollisimman suurien asiakasmäärien käsittely liukuhihnamaisesti. On asiakkaita, joille lastenvalvoja on ainoa henkil , jolle hän voi asiastaan puhua.

>Etusivulle