Tero Hintsa, Sosiaalipalvelusuunnittelija, Suomen Punainen Risti, Länsi-Suomen piiri, sosionomi (YAMK), Johtamisen- ja huumetyön erikoistumisopinnot

En pidä kliseestä "yksikään työpäivä ei ole samanlainen", mutta on totuuden nimessä todettava, että jonain päivänä voin jakaa arpajaispalkintoja koiraksi naamioituneena kahdellesadalle ikäihmisten ryhmän jäsenelle ja toisena päivänä esitellä puku päällä sosiaalialan tulevaisuuden näkymiä päättäjille.
Päätyökseni ohjaan ja koulutan henkilöitä, jotka toimivat vapaaehtoisina ystävinä ja tukihenkilöinä ikäihmisille, mielenterveyskuntoutujille, vammaisille henkilöille, maahanmuuttajille ja vangeille sekä vetävät ryhmätoimintaa ikäihmisille. Pidimme jokin aika sitten ystävä- ja tukihenkilötoiminnan peruskurssin paikkakunnalla, missä tällaista vapaaehtoistyötä ei ollut tehty pitkiin aikoihin. Ennen kurssia osa kanssani jutelleista paikkakuntalaisista epäili, ettei uusia vapaaehtoisia löytyisi. Kurssille tuli kuitenkin yli 20 osallistujaa. Tein kaikkeni motivoidakseni osallistujia mukaan toimintaan ja suurin osa kurssilaisista lähtikin vapaaehtoiseksi.
Nyt kaikilla on ainakin yksi henkilökohtainen tuettava, pääosalla muistihäiriöistä tai muista sairauksista kärsivä ikäihminen, muutamalla mielenterveyskuntoutuja. Vapaaehtoisryhmälle löytyi aiemmin sosiaalialalla työskennelleet ohjaajat, jotka ovat lähteneet ohjaajakoulutukseen ja suunnittelevat monenlaista toimintaa paikkakunnalleen. "Nollasta" startannut ystävätoiminta auttaa tällä hetkellä useita kymmeniä yksinäisiä ja huono-osaisia kuntalaisia.
Eniten työssäni palkitsevat kouluttamieni vapaaehtoistyöntekijöiden onnistumiset asiakkaiden kanssa. SPR:n Länsi-Suomen piirin alueella sosiaalipalveluiden vapaaehtoiset tekevät 100 henkilötyövuotta töitä ja autettuja ihmisiä on vuosittain tuhansia.
Vapaaehtoisauttajien asiakkaat ovat usein yhä moniongelmaisempia.
Vapaaehtoistyön ammatilliseen tukemiseen tulisi saada nopeasti lisää resursseja sosiaalialalle. Tilannetta kärjistää kuntien tiukentuva taloustilanne, joka uhkaa siirtää monia tehtäviä vapaaehtoisten hoidettavaksi. Ammatillisesti ohjattu sosiaalialan vapaaehtoistyö on loistava resurssi, joka täydentää virallista palvelujärjestelmää ja tarjoaa haastavia ohjaustehtäviä sosiaalialan ammattilaisille.
Nykyään onnistumisia mitataan taloudellisilla mittareilla, vaikkei talouskasvu ole tutkimusten mukaan lisännyt suomalaisten tyytyväisyyttä enää useaan vuosikymmeneen.
Sosiaalialalla on paras kosketuspinta ihmisiin, joiden hyvinvointia voidaan ja tulee kasvattaa. Lisäämällä sosiaalialan arvostusta ja nostamalla palkkoja takaamme tulevaisuudessakin hyvinvointiamme edistävän henkilöstön riittävyyden ja pätevyyden!

>Etusivulle